Landgoed De Poll






Naar wandeling
Appen en landgoed De Poll



Appen en landgoed De Poll



Appen en landgoed De Poll

De laatste maandagmorgen wandeling in de winter van 2016/2017 voert via de Mulderskolk en Appen naar het landgoed De Poll. Vandaar via de Bomendijk en de Halmen weer terug naar de Wiekslag.

Afstand:    km
Datum: 
Tijdsduur: 
Gem. snelheid:  km/uur
Wandeltijd: 
Wandelsnelheid:    km/uur

Wat er te zien is


De Adelaar

Camping De Adelaar is een mooie en gezellige boerderijcamping met apart camperveld gelegen in Voorst, in de bossen, maar ook de stad is goed bereikbaar. Naast de Brandrode runderen, een heel oud ras koeien, zijn er ook honden, poezen en konijnen te vinden. En soms ook nog lammetjes en schapen. Ook is er een mooie speelstal waar kinderen lekker kunnen spelen, extra handig als het weer zich niet van de beste kant laat zien.

Camping De Adelaar kan als uitvalsbasis van een aantal wandelingen dienen.

Delen van de zeer bijzondere boerderij zijn vermoedelijk 16de-eeuws. Het voorhuis heeft een puntgevel (noordzijde) en een Gelderse topgevel (zuidzijde). In deze laatste gevel bevinden zich twee wapenstenen. De Adelaar was één van de eerste boerderijen in de gemeente Voorst die in steen werd gebouwd. De hoeve hoort bij landgoed ‘Beekzicht’. 

Meer informatie over de camping op de website van de Adelaar


De Beer

Vanaf 1606, en misschien nog wel eerder, stond op deze plek al een herbergboerderij met de naam De Wagemanshofstede. Vanaf 1661 veranderde de naam naar ‘De (bonte) Beer’, een typische naam voor een herberg. De herberg ontwikkelde zich tot de belangrijkste herberg van Voorst. De locatie is in economisch opzicht zeer strategisch; de herberg-boerderij lag aan de Wippesteeg (nu Rijksstraatweg), onderdeel van de doorgaande weg tussen Apeldoorn en Zutphen. In 1870 werd de herberg gesloten en bleef de boerderijfunctie over. Het gebouw dat er nu staat is in ieder geval voor een groot deel gebouwd tussen 1700-1800, maar mogelijk dateren delen van het huis nog uit 1654. Onder het gebouw ligt nog een oude kelder.  De Beer is een gemeentelijk monument.

Bron routebeschrijving Open Monumentendag 2016.


De bomendijk

De Bomendijk is een met eiken en beuken begroeide dijk tussen Voorst en Wilp (onderdeel van landgoed De Poll) en uniek in Nederland. Voor de veiligheid is de dijk voorzien van een stalen damwand. Kolken zijn onder andere de lazaruskolken, kolk 't Schol, kolk bij Oude Poll, Dijkwellsche kolk, kolk nabij de Barchel, kolken bij Wilp, kolk Steenenkamer en Dijkhofkolk.

De bomendijk vormt samen met het landgoed en de kolken een uniek landschappelijk geheel. De dijkverbetering heeft plaatsgevonden door middel van een stalen damwand die geheel in het dijklichaam is geslagen en volledig uit het zicht is verwerkt. Hierdoor is het karakter van de bomendijk bewaard gebleven.

Op de bomendijk ligt een wandelpad. Dit wandelpad is vrij toegankelijk, behalve bij landgoed de Poll waar het pad om privacy redenen wordt omgeleid. De bomendijk is ook opgenomen in de diverse routes op deze site als over een deel van de Bomendijk wordt gelopen.

Bron de website van waterschap Vallei en Veluwe


De Wiekslag

Startpunt van de wandelingen gelopen door "Voorst wandelt". Niet alle routes eindigen bij de Wiekslag. De GPS opname wordt gestopt als de groep uiteenvalt en iedereen zijn eigen weg naar huis gaat. Maar de ontbrekende 100 tot 200 meter naar de Wiekslag is eenvoudig door de wandelaar zelf in te vullen.

Adres: Tijmstraat 2, 7383 XR Voorst


Klein Wiarda State

Deze villa uit 1910 is in een rijke eclectische stijl (mix van verschillende architectuurstijlen) ontworpen. Het ontwerp is van de Apeldoornse architect J.A. Heuvelink, in opdracht van de heer A. Mentz. Boven de balkondeuren bevindt zich een gevelsteen met de naam: Klein Wiarda State. Linksvoor in het pand is een afgeschuinde hoekpartij met een balkon en een gevelsteen met het jaartal 1910. De gevels van de villa zijn mooi versierd. De rechterzijgevel bevat de ingang en twee gebrandschilderde ramen. De villa is een rijksmonument.

Bron routebeschrijving Open Monumentendag 2016.


Landgoed De Poll

Bij landgoed De Poll behoort ook de twee kilometer van het landhuis aan de IJssel gelegen ruïne van kasteel Nijenbeek. Het landgoed is voor het grootste deel open voor wandelaars; alleen de Veluwsche bandijk is over een lengte van ca. een km afgesloten ter bescherming van de privacy van de bewoners. Het Marskramerpad, een langeafstandswandelroute van Bad Bentheim naar Scheveningen, wordt ter plaatse omgeleid via de Deventerweg.

Huis de Poll of Huis te Gietelo is een landhuis, landgoed en voormalige havezate in de gemeente Voorst, gelegen ten oosten van het dorp Bussloo.

Bron en meer informatie op Wikipedia: Huis de Poll


Tolhuisje

Voormalig tolhuisje, gebouwd tussen 1814-1827. Op de gevel is een bewegwijzering geschilderd met daarop de afstand in kilometers naar Zutphen (7,1), Deventer (9,6) en Apeldoorn (13,33). De huidige Rijksstraatweg was in die tijd de verharde rijksweg die van Apeldoorn naar Zutphen liep. Langs deze weg werd tot 1900 tol geheven. Dat betekent dat reizigers een bepaald geldbedrag moesten betalen om van de weg gebruik te maken. Hiermee werd het onderhoud van de wegen betaald. Nadat de tol werd opgeheven, verkocht de staat het gebouw aan het landgoed Beekzicht. Het tolhuisje is een rijksmonument.

Bron routebeschrijving Open Monumentendag 2016.